Učešće kompanije Victoria Group na Info danu Dunav soja asocijacije

Novi Sad, 22. februar 2013 – Kompanija Victoria Group učestvovala je na Info danu Dunav soja asocijacije, čiji organizatori su bili Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i organizacija Dunav soja. Dunav Soja Asocijacija je osnovana kao nezavisna, međunarodna i neprofitna organizacija sa sedištem u Beču, a njen osnovni cilj je promocija non-GMO soje u podunavskim zemljama, među kojima Srbija sa svojihm 170.000 hektara na kojima se uzgaja non-GMO soja svakako zauzima centralno mesto.

U svom uvodnom izlaganju, direktor Instituta, Dr Miroslav Malešević, istakao je značaj potpisivanja ovakve deklaracije ne samo za Institut već i za sve učesnike u poljoprivredi, sam grad Novi Sad i prerađivačku industriju dok je Mattias Kron, predsednik Dunav soje, posebno naglasio centralnu ulogu Srbije u sprovođenju ovog projekta, ali i značaj činjenice da postoje kompanije poput Victoria Group, koje podržavaju i aktivno učestvuju u projektu promocije non-GMO soje, čije će višestruke koristi srpski poljoprivrednici imati u godinama ispred nas.

U stručnom delu konferencije okupljenim učesnicima, među kojima je bilo oko 100 farmera koji uzgajaju soju, predstavnik Victoria Group je održao prezentaciju o značaju primene Deklaracije i komparativnim prednostima koje se ostvaruju za našu zemlju uzgojem isključivo non-GMO soje.

Victoria Group je još u septembru 2012. godine učestvovala na seminaru Dunav Soja Asocijacije, gde je okupljenim stručnjacima iz celog regiona predstavila kapacitete uzgoja i prerade non-GMO soje u Srbiji, sa ostvarenim mogućnostima plasmana  u Evropsku uniju. Učesnici su upoznati i sa prerađivačkim kapacitetima i rezultatima kompanije Sojaprotein, članice Victoria Group.

Kompanija Sojaprotein, jedinstveni je fabrički kompleks u Evropi za preradu isključivo genetski nemodifikovanog sojinog zrna (non GMO), strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta. Upravo zahvaljujući ovoj komparativnoj prednosti, koja se ogleda u non-GMO proizvodima od soje, obezbedila je ovoj kompaniji međunarodni plasman na čak 36 tržišta - od svih zemalja Evropske unije, preko država Ruske federacije, članica CEFTA i EFTA, do zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, Turske i Severne Afrike. Nedavno realizovana investicija u pogon za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncetrata (TSCP), vrednosti 30 miliona evra, omogući će fabrici Sojaprotein, godišnjeg prerađivačkog kapaciteta od čak 250.000 tona, izvozni potencijal od čak 80% ukupne proizvodnje.

Konferenciji su prisustvovali resorni ministar za nauku i obrazovanje, Žarko Obradović, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, predsednik Dunav soje iz Beča, Mattias Kron, ataše ministarstva poljoprivrede Austrije, dr Christian Brawenz, predsednik udruženja 1400 farmera iz Nemačke, Rudolf Buhler, kao i direktor Uprave za zaštitu bilja, Dr Jan Boćanski, predsednik Asocijacije farmera 100 P Plus, Voja Malešev i predstavnica kompanije Victoria Group, Natalija Kurjak.